Производството  на наркотици в Европа се е увеличило през 2021

...
Производството  на наркотици в Европа се е увеличило през 2021
Коментари Харесай

Наркопродажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет

Производството  на опиати в Европа се е нараснало през 2021 година по време на пандемията от ковид. Заради карантинните ограничения продажбите са се преместили от улиците към кодирани платформи в интернет. Това демонстрира годишния европейски отчет за опиатите.

Според документа незаконните групи са се приспособили към рестриктивните мерки за пътешестване и затварянето на граници, като по-малко са разчитали на хора, служещи за куриери, а вместо това са се ориентирали към контейнери за транспорт на артикули и търговски снабдителски вериги, с цел да правят контрабандата на противозаконни субстанции.

Този отчет се изготвя всяка година от Европейския център за наблюдаване на опиатите и наркотичната взаимозависимост, който събира данни от всички страни членки на Европейския съюз, а също от Турция и Норвегия.

" Продължава да се резервира използването на канабис в Европейския съюз и в България. Това е най-често използвано вещество - канабиса ", сподели за БНР Александър Панайотов, лекар по социология, началник на Националния фокусен център за опиати и наркомании, който събира данни, включени в отчета.

По думите му България е малко над междинното европейско равнище във връзка с приложимост на екстази и амфетамини.

" Може да се каже, че сме под междинното равнище във връзка с канабис и кокаин ", добави в предаването " 12 + 3 " Панайотов.

Според данните 9,5% от българите или към 400-450 хиляди души измежду хората на възраст 15 - 64 години са употребявали някакво наркотично вещество и най-често става дума за канабиса.

" Средата възраст на първа приложимост измежду младежите е 13 години, като преди 5-10 години беше 14 години. Има понижаване на междинната възраст на първа приложимост измежду младежите, това е обезпокоителен сигнал. От друга страна, като пробна приложимост, нещата са по-добре от предходни години. Има понижаване на % на тези, които са употребявали измежду учениците ", добави специалистът.

Има смяна в метода на доставяне на клиентите с опиати:

" Все по-малко се реализира лице в лице, от ден на ден посредством куриерски колета и по интернет ".

Наблюдава се смяна при производството на синтетични опиати като амфетамини, метамфетамини.

" Има локални лаборатории, все по-често са засичани, няма трафик на опиати, а се създават на място, което понижава доста трафика на опиати през страните ".

Наблюдава се понижаване на инжекционната приложимост на опиати.

Цялото изявление можете да чуете от звуковия файл.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР